Home Plan Detail

Leavenworth

By: Eric Gedney
Eric Gedney Architect



Specifications

Square Footage

Total living area: 2530'
Basement: 4022'
Main Level:1896'
Upper Level:634'
Basement:1492'
Footprint: 56' 0" W x 38' 0" D

Rooms

Bedrooms: 3
Bathrooms: 2.5
Master suite location: Main Floor

Attributes

Levels: 2
Parking: Garage
Number of car stalls: 2
Foundation:
Modifiable to:
Crawlspace, Pier, Slab
Lot type(s): Sloping
Climate(s):
Modifiable to:
All others

Features

  • Stone Fireplace
  • Vaulted Ceiling
  • Sunroom
  • Spacious Master Bath
  • Exterior Patio Decks
  • Walk-In Pantry

Description

You can either enter the house through the main entry, which leads into the living room, or through the back entry door, which brings you to the mudroom/laundry room. In the main entry, there is a powder room to the right, and a stairwell to the left. Straight ahead is the living room, with a two–story vaulted ceiling in the center, and exposed timber frame construction. From the entry, one can see out the wall of windows and doors, which line one side of the living room, to the exterior patio. To the right of the living room is a dining room nestled in one corner, and a kitchen with room enough for a center island and a desk in the corner. Off the kitchen is the mudroom and back entry, as well as a walk–in pantry.

The living room is anchored by a stone fireplace and doors to the master bedroom and sunroom. The master bedroom boasts an extra large bathroom, with a separate toilet room, shower and tub, as well as a dressing room. From here you can access the sunroom directly to sit on the window seat, or access the exterior patio that is off the sunroom.

Upstairs, two additional bedrooms and a full bath are connected with an open bridge–like walkway. The optional basement is designed to accommodate a variety of additional spaces. On either side of an attached two–car garage are spaces large enough to fit a "mother–in–law" apartment with separate entrance, a media and game room, abundant storage, or anything else the owner might desire.

If one desires an accessible design, the garage can be moved to the main level as a separate structure, which is then connected through the mudroom with an enclosed breezeway. In this scheme, an elevator to the second floor can be incorporated into the entry for full accessibility.

Floor Plans