Home Plan Detail

Eco Cottage

By: James Polk
James Polk



Specifications

Square Footage

Total living area: 952'
Basement: 1259'
Main Level:507'
Upper Level:403'
Sky Loft: 42'
Basement:307'
Footprint: 20' 0" W x 25' 4" D

Rooms

Bedrooms: 1
Bathrooms: 1.5
Master suite location: Upper Floor

Attributes

Levels: 2
Parking: Garage
Number of car stalls: 1
Foundation:
Modifiable to:
Crawlspace, Pier, Slab
Lot type(s):
Modifiable to:
Sloping
Climate(s): Hot-Humid

Features

  • Small Footprint
  • Upper Loft
  • Greenhouse
  • Roof Deck
  • Vaulted Ceiling
  • Eco-friendly

Description

After going up the wood steps to the main deck, you may enter the home through sliding glass doors at either the living room or dining room. Sliding screened doors divide the living room and dining room spaces, giving you the option to have one large room, or smaller, more intimate spaces. The living room has a vaulted ceiling, which spans the three stories, making the room feel large and airy. A wood stove in the living room is centrally located next to the stairwell, providing heat to the entire house. To the left, there are windows, and a door to a greenhouse which has a portion that is two–stories high. The dining room is open to the kitchen, with a raised eating counter dividing the two spaces. The kitchen has a sliding interior door as well, providing privacy if needed. Next to the kitchen there is a closet with a stacking washer and dryer, and a half bath.

As you go upstairs, a glazed door at the mid–landing opens onto a large shelf in the greenhouse, providing access, as well as bringing in views and sunlight to the stairwell. A door on the second floor opens to a bedroom loft suite, which has windows that look down to the living room below. The loft sits under the slope of the roof, vaulting to 12' high, with transom windows for extra ventilation. There is a full bath, a closet, and a bed nook, which leaves the loft space open for an office or sitting area.

After you go up the stairs to the third level, there is a door on the top landing that opens onto a roof balcony, which is located over the greenhouse, and another door opens onto a small bed nook.

The foundation has a partial basement for storage, and poured concrete columns, which leaves half of the basement level open for a carport. The original home was also designed with a recycled tree in the center of the home, which provided structural support to the stairwell, as well as an aesthetic that you were living with nature. This can be easily modified though, to have the house built without a tree structure.

Although this home was designed with SIPs panels at the walls, roof, and floor, it can be easily changed to standard stud construction by your builder or design professional. Be sure to confirm this with your builder prior to purchasing the plans.

Please Note
Because of this home's small footprint, the architect was able to draw these plans on 11" x 17" sheets, instead of the more typical 18" x 24", or 24" x 36" sheets. This is quite helpful to the builder, as small sheets are much easier to handle.

Floor Plans